Legg til din overskrift her

Solceller

Solceller privathus

Med et solcelleanlegg på taket kan du produsere strøm nok til å dekke 1/3 av energibehovet ditt hvert år. 
Alt avhenger av hvor stort tak du har tilgjengelig og hvor gunstig det er i forhold til retning. Alle anleggene vi installerer skreddersys etter hvert tak for det optimale resultatet. Vi tar gjerne en analyse av taket ditt og en uforpliktende befaring før vi gir deg et konkret pristilbud. 

På denne siden skal du finne all informasjon du trenger for å få nok kunnskap rundt solcelleanlegg til privathus.  
Vi har også lagd egne artikler rundt enkelte temaer som er spesielt interessante for privatkunder. Lurer du på noe så tar våre tekniske spesialister gjerne en prat med deg for å fortelle mer om mulighetene som finnes.

Ønsker du å bli kontaktet kan du fylle ut skjemaet nedenfor. Så tar vi kontakt med deg innen 24 timer.  

Bli kontaktet av en sol-spesialist

Hva er solenergi?

Solenergi er kort fortalt av lys- og varmestråler som kommer fra sola. Det er en utrolig kraftig kilde som avgir energi hver dag og hele året. Mengden av solenergi som treffer jorden i løpet av ett år, er om lag 15 000 ganger større enn hele verdens årlige energiforbruk. Dette vil si at potensialet for å utnytte denne energien til å drive industrien er enorm. Så hvordan kan vi utnytte dette på best mulig måte? Jo, med solcelleanlegg og solfangere. Solenergi blir gjort om til strøm eller varmeenergi. 

Det som er interessant er hvordan man kan bruke all den energien som treffer jorden hver dag til å drive industrien. Ved et solcelleanlegg så bruker man den kraften som blir produsert akkurat nå til å drive maskiner, varmepumper, PC´er og mye mer. Ved å utnytte denne kraften som ellers ville «forsvunnet» vil man kunne spare miljøet for mye CO2 samtidig som det er økonomisk og lønnsomt for bedriftene. 

Hvordan fungerer solceller?

Solceller er som regel bygd opp med grunnstoffet Silisium. Når lyset treffer solcellepanelet så blir energien absorbert av silisiumet og får elektronene til å bevege seg ut i en elektrisk krets. Bevegelsen mellom negative og positive elektroner er grunnlaget for at det blir lagd strøm. I et solcellepanel er det masse silisium og kretser som til slutt leder strømmen ut gjennom en ledning og videre inn til bygget. Siden solceller og panelene ikke har noen bevegelige deler så har de veldig lang levetid. 

Bli en del av det grønne skiftet

Målene til Norge er at vi kun skal selge nullutslippsbiler fra 2025. Alt av offentlig transport og tungtransport vil også gå i denne retningen. Bli en del av det grønne skiftet Norge er på vei inn i og bli en bidragsyter til at vi kan redusere utslippene vi har i Norge. Ved å bruke solenergi og utnytte taket på huset ditt så er man med på å gjøre en forskjell. Visste du at hver kWh i Norge har et Co2 avtrykk på 520g. Produserer du 6000 kWh hvert år så sparer du miljøet for 3120 kg Co2.  

Vi må alle ta ansvar

Samfunnsansvar har blitt et viktig ord i dagens samfunn.Det handler om hvordan hver og en av oss bidrar for å skape e bedre verden. Samfunnsansvar betyr konkret at man bevisst tar valg som er med på å skape en mer bærekraftig fremtid. Å benytte deg av solenergi er et valg som viser at du gjør ditt for å bidra. Samfunnsansvar er en helhet og handler også om du for eksempel kjøper fair trade produkter, velger produkter produsert av arbeidere med gode vilkår osv. Uansett så er det viktig at alle gjør det man har mulighet til.

Er solceller bærekraftig?

Mange spør oss om solcellepaneler produsert i Italia virkelig er bærekraftig. Vi forstår spørsmålet, men spørsmålet er ja. 
Solcellepanelene som blir produsert i Italia og fraktet til Norge slipper ut Co2. Det som gjør utregningen interessant er hvor lang tid det tar før man har dekket inn utslippet fra produksjon og frakt i strømproduksjon. Etter våre beregninger tar det ca 3,7 år før et solcellepanel har dekket inn sitt eget utslipp fra produksjon. Når vi da vet at et solcelleanlegg har en levetid på 30-50 år så vil det uten tvil være bærekraftig å legge solcelleanlegg på taket. 

Hva koster et solcelleanlegg?

For å gjøre det litt lettere å forstå kostnadene rundt et solcelleanlegg så lager vi tre eksempler. Et lite anlegg med 12 paneler, et gjennomsnittlig med 24 paneler og et stort med 35 paneler. I eksemplene bruker vi kun premium paneler og ser for oss 800 effektive soltimer hvert år på panelene. Støtten fra Enova er 10 000,- for alle anlegg og 1250,- pr kWp installert. 

Solcelleanlegg mini
Premium paneler: 12 stk 
Årlig produksjon: 3072 kWh
Enova støtte: kr 14 500 

Pris: kr 79 000,- 
Pris m/ støtte: kr 64 500,- 

Solcelleanlegg Medium
Premium paneler: 24 stk 
Årlig produksjon: 6144 kWh
Enova støtte: kr 17 900 

Pris: kr 109 000
Pris m/ støtte: kr 91 100,- 

Solcelleanlegg Large
Premium paneler: 36 stk 
Årlig produksjon:  9216 kWh
Enova støtte: kr 24 400 

Pris: kr 147 000,- 
Pris m/ støtte: kr 122 600,-

Levetid, garantitid, vedlikehold og snø

Levetiden til solceller er estimert til å være mellom 30-50 år. Produksjonen er lavere etter 30 år enn ved start, men produksjonen opprettholdes på et høyt nivå. Når man kjøper premium paneler har disse en garantitid på 25 år. Dette betyr at anlegget ikke skal ha mistet mer enn 15 % av effekten i løpet av de 25 årene. Det er derfor vi anbefaler å betale litt ekstra for mye bedre paneler. 

Når det gjelder vedlikehold så trenger ikke panelene noe tilsyn. Det eneste du selv kan gjøre er å spyle av panelene om det har blitt mye støv på dem. Det som trenger tilsyn er de elektriske komponentene i anlegget. For eksempel kabling, inverter og lignende. Disse komponentene har rundt 12 års garantitid og kan måtte byttes ut etter 12-15 år. Men dette er billig i forhold til totalprisen på anlegget. 

Snø er ikke noe som vi ser på som et problem for solceller. Snøen smelter eller glir av panelene. Har du et flatt tak kan du oppleve at produksjonen blir noe mindre i desember og januar, men da er produksjonen veldig lav og har ikke så mye å si. 

Plusskunde - Dette bør du vite

Alle som installerer et solcelleanlegg blir en plusskunde. Dette er en avtale med en valgfri strømleverandør som gir deg mulighet til å selge strøm ut på nettet når anlegget produserer mer enn det huset forbruker. Det kan være mye å spare på å velge riktig strømleverandør når du skal bli plusskunde. Noen selskaper gir deg kun spottpris (21 øre / 17.05) når du selger strømmen til dem, mens andre gir deg opp til 110 øre for hver kWh du selger til dem. 

Så hvilke strømselskaper tilbyr de beste avtalene? Det avhenger av hvor mye du planlegger å selge tilbake på nettet. 
Men for å gjøre det litt enklere for deg så har vi samlet de 7 strømselskapene med best avtaler. Bruker du en time på å gå gjennom de ulike avtalene kan det spare deg for 4-10.000 kroner hvert år. Her er de mest gunstigste strømselskapene for plusskunder. 

  • Tibber
  • Glitre Energi
  • Trøndelag kraft 
  • Eidsiva Energi
  • LOS
  • Rakkestad Energi
  • Fosenkraft
Rull til toppen